Krema Za Sunčanje: Da li je SPF Bitan i Koju Da Odaberem?

Photo of author
Napisala Amina Karic

Dobrodošli na blog o šminkanju i ljepoti! Zovem se Amina i slobodni sam pisac opsjednut šminkom.

Važnost kreme za sunčanje

Ako ste entuzijasta na otvorenom, sigurno ste naišli na upozorenja o važnosti nošenja kreme za sunčanje. Krema za sunčanje je spas kada je u pitanju sprečavanje oštećenja kože od izlaganja suncu, ali nisu sve kreme za sunčanje jednake. U ovom članku ćemo objasniti na što treba obratiti pažnju kod kreme za sunčanje kako bi vaša koža bila sigurna i zdrava.

krema za suncanje
krema za suncanje

“Koristite kremu za sunčanje. Ako bih vam mogao dati jedan savjet za budućnost, bila bi to krema za sunčanje”.

Da li je SPF Faktor Vazan?

SPF, akronim za zaštitni faktor od sunca, igra ključnu ulogu u zaštiti vaše kože od štetnog sunčevog zračenja. Sunce emituje dve vrste zračenja, a to su UVA i UVB zrake, koje negativno utiču na kožu. UVA zračenje je odgovorno za znakove starenja, kao što su opuštanje i bore, dok su UVB zraci kancerogeniji i mogu dovesti do opekotina od sunca. Ove dvije vrste zračenja imaju sinergijski učinak, a njihova kombinacija može ozbiljno oštetiti vašu kožu.

Bitno je napomenuti da sunčevo zračenje utiče na vašu kožu bez obzira da li ste skloni opekotinama ili ne. Ovo zračenje može prodrijeti kroz prozore i utjecati na vas kad god ste u njihovoj blizini. SPF djeluje tako što povećava prirodnu odbranu vaše kože od ovih zraka. Na primjer, SPF od 15 pruža otprilike 15 puta veću zaštitu od one koju bi vaša koža imala bez kreme za sunčanje. S druge strane, SPF od 50 nudi 50 puta veću zaštitu od one koju bi vaša koža obično imala bez kreme za sunčanje.

Ključno je odabrati kremu za sunčanje širokog spektra koja može zaštititi vašu kožu od UVA i UVB zračenja. Time ćete osigurati da vaša koža bude adekvatno zaštićena od ovih štetnih zraka.

Pitate se da li i dalje trebate koristiti kremu za sunčanje s visokim SPF ako imate tamnu kožu?

Uobičajena je zabluda da ljudi s tamnijim tonovima kože ne moraju da se štite od štetnih UV zraka, ali studije pokazuju da su crnci zapravo pod većim rizikom od razvoja smrtonosnog raka kože. Dakle, ključno je da svi, bez obzira na boju kože, koriste kremu za sunčanje sa adekvatnim SPF-om kako bi zaštitili svoju kožu. Ne riskirajte sa svojim zdravljem i zaštitite kožu kremom za sunčanje svaki dan!

Krema za sunčanje za bebe i malu decu

Zaštita nježne kože vašeg mališana od štetnih sunčevih zraka je neophodna, ali odabir prave kreme za sunčanje može biti neodoljiv. Da li ste znali da bebe mlađe od 6 meseci treba da izbegavaju korišćenje kreme za sunčanje? To je zato što njihova osjetljiva koža može biti podložnija nuspojavama od kemikalija u kremama za sunčanje. Umjesto toga, držite ih u hladu i obucite ih u zaštitnu odjeću za dodatnu zaštitu.

Kada je u pitanju odabir kreme za sunčanje za svoju bebu, potražite onu sa najmanje SPF 30. Iako većina krema za sunčanje za bebe nudi SPF 50, možete koristiti i običnu kremu za sunčanje sve dok ne sadrži oštre sastojke. Neke kreme za sunčanje specifične za bebe čak sadrže posebne sastojke koji pomažu u sprječavanju izbijanja ili iritacije.

Zapamtite, zaštita vaše bebe od sunca je važna, ali je jednako važno odabrati pravu kremu za sunčanje za njenu osjetljivu kožu. Zato se odlučite za viši SPF i zaštitnu odjeću i uživajte u prirodi sa svojim mališanom!

Utječe li SPF na to koliko dugo krema za sunčanje štiti vašu kožu?

Krema za sunčanje općenito traje oko dva sata prije nego što počne gubiti svoju efikasnost. Dakle, da bi vaša koža bila zaštićena, trebali biste planirati ponovno nanošenje svaka dva sata. Međutim, ako se jako znojite, imate opekotine od sunca ili provodite puno vremena u vodi, poželjet ćete češće nanositi kremu kako biste osigurali da vaša koža ostane zaštićena od štetnih UV zraka.

Odabir kreme za sunčanje

Odabir prave kreme za sunčanje je ključan za zaštitu vaše kože od štetnih UV zraka. Ali s toliko mnogo opcija, može biti zbunjujuće shvatiti koju odabrati.

Ako ćete samo kratko biti na suncu, hidratantna krema ili šminka sa SPF 15 će obaviti posao. Ali za duže periode napolju, htjet ćete razmotriti svoje aktivnosti kako biste odlučili koju vrstu kreme za sunčanje koristiti.

Vodootporna krema za sunčanje savršena je za aktivnosti na vodi, ali možda nije najbolji izbor ako se bavite sportom zbog kojeg vam SPF upada u oči. I zapamtite, nijedna krema za sunčanje nije u potpunosti vodootporna.

Krema za sunčanje u spreju je super praktična, posebno za roditelje sa aktivnom decom. Međutim, neki stručnjaci predlažu prvo korištenje kreme za zaštitu od sunca jer krema za sunčanje u spreju može osloboditi štetne kemikalije koje se mogu udahnuti.

Uvijek birajte kremu za sunčanje širokog spektra koja štiti i od UVA i od UVB zraka. To je najbolji način da zaštitite kožu od oštećenja od sunca.

Potpuno prirodna krema za sunčanje

Prema Consumer Reports, kreme za sunčanje na bazi minerala su manje djelotvorne u poređenju s onima na bazi kemikalija s aktivnim sastojcima. “Prirodne” kreme za sunčanje su obično na mineralnoj bazi. Međutim, ako tražite potpuno prirodnu kremu za sunčanje, studija predlaže da odaberete onu na bazi maslinovog ili kokosovog ulja, koja pruža najveću zaštitu zbog svoje prirodne SPF osnove od oko SPF 8.

Consumer Reports je također otkrio da mnoge kreme za sunčanje ne djeluju kako se reklamira, pa se savjetuje oprez pri odabiru vrlo niskog SPF-a. SPF 50 je preporučeni minimum za odrasle svih uzrasta i boja kože. Zanimljivo je da nema više zaštite osim SPF 50, pa je najbolje da je se pridržavate ako niste sigurni u ocjenu SPF.

Nošenje kreme za sunčanje ne garantuje da nećete pocrniti. Neophodno je stalno ponovno nanošenje, jer se krema za sunčanje može utrljati, znojiti ili isprati, posebno ako provodite vrijeme u bazenu ili vodi.

Ključno je koristiti kremu za sunčanje kako biste smanjili štetne efekte UVA i UVB zračenja od sunca. Sve odrasle osobe treba da koriste minimalno SPF 30 tokom svih aktivnosti na otvorenom, bez obzira na njihovu dob ili boju kože. Deca starija od šest meseci treba da koriste kremu za zaštitu od sunca sa najmanje SPF 30. Takođe je neophodno da nose zaštitnu odeću i traže hlad kako bi izbegli sunčevo zračenje.

Uvijek birajte kremu za sunčanje širokog spektra koja štiti i od UVA i od UVB zraka. To je najbolji način da zaštitite kožu od oštećenja od sunca.